Kennisoverdracht Gietbouw Informatie Model
Afgerond project
Opdrachtgever / instelling
VOBN
Omschrijving
Probleemstelling
De kennis van het gietbouwproces is aanwezig bij gespecialiseerde onderaannemers, leveranciers van tunnelbekisting en een beperkt aantal specialisten van grote aannemers met een vrijwel constante stroom aan gietbouwprojecten. Door vergrijzing en discontinuïteit in gietbouwprojecten wordt deze groep steeds kleiner. Daarnaast vragen ontwikkelingen zoals integratie van klimaatconcepten en Lean bouwen om vergaande ketensamenwerking en integratie.
Kennisontwikkeling
VOBN/Gietbouwcentrum heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in analyse van het gietbouwproces. Hierbij is gekeken naar de bijdragen van betonmortel, bekisting, arbeid en kraaninzet maar vooral ook naar informatieoverdracht en samenwerking in de cascobouwkolom. Om de toepassing van betonmortel te stimuleren is vertrouwen nodig in materiaal en de bouwmethode. Beheersing van het proces in de voorfase van uitvoering is daarvoor noodzakelijk. Met de juiste kennis kan richting worden gegeven en kunnen partners worden gekozen, offertes worden gevraagd en beoordeeld, optimalisatie worden doorgevoerd en correcte keuzes worden gemaakt.
Kennisoverdracht en procesbeheersing
In het VOBN-kennisproject wordt de informatie uit de analyses gebruikt voor het opzetten van een Gietbouw Informatie Model (GIM). Het project bevat een heldere uitleg voor een bouwplan-, object-, proces- en bouwkraananalyse. Met behulp van te ontwikkelen checklisten worden toeleveranciers geïnformeerd en instaat gesteld om de onderlinge afstemming te optimaliseren. Het Gietbouw Informatie Model biedt een handleiding voor de procesbeheersing. Deze kennis wordt beschikbaar gemaakt voor overdracht aan alle partijen in de markt die overwegen met beton te gaan bouwen.